Telefon: 36-1-215-1490 36-30-718-3820
Irodánk: 1093 Budapest, Bakáts utca 1
Mit tegyek? Engedjek most az árból, vagy várjak még?

Mit tegyek? Engedjek most az árból, vagy várjak még?

Kategória: Statisztika | 2023-06-14

Amíg tartott az ingatlanok áremelkedése, addig lehetett alkalmazni azt az árazási  taktikát, hogy egy kicsit túl volt árazva az ingatlan, de a folyamatos  áremelkedés miatt 1/2 - 1 év alatt a piac utolérte a magas árat és el lehetett adni az ingatlant. Viszont amióta csökkennek az ingatlan árak, azóta ez a módszer nem alkalmazható.

Egy példán keresztül jobban megérthető a jelenlegi helyzet.  Van egy ingatlan, amit 50 millió Forintért lehetne ma eladni.  Ez meghirdetésre kerül 54 MFt-ért, ami 8% túlértékelés jelent. Ez nem is egy extra nagy túlárazás, sok hasonló hirdetés van.

Jelenleg az ingatlanok átlagos  árcsökkenése kb. évi 6%. Így az 50 milliós ingatlan 4 hónap alatt 1 MFt-ot,  1 év alatt 3 MFt-ot veszít az értékéből. Hiába viszi le a tulajdonos a  hirdetési árat fél év után 2 MFt-tal, ha időközben az piaci árcsökkenés is 1,5 MFt volt. Ez az ingatlan még 1 év alatt sem lesz eladva. Ekkor egy újabb árcsökkentéssel már 48 MFt lesz a hirdetési ára, azaz a kiindulási árhoz képest már 6 MFt-ot csökkent. De a piaci áresés miatt még mindig 1 MFt-tal túlárazott.

Ha az elején megfelelő áron hirdette voln a a tulajdonos, akkor legalább 3 millió forinttal drágábban értékesíthettük volna az ingatlant. A kivárás talán  csak akkor hozhat hasznot, ha eladás után egy drágább lakást akar venni, mert a drágábbnál még nagyobb összegű árcsökkenésre lehet számítani.

Ha olcsóbb ingatlant akar venni, akkor nem érdemes kivárni. Ha a kapott pénzt nem ingatlanra akarja fordítani, akkor még rosszabb a helyzet, mert a 20-25% infláció miatt hónapról-hónapra csökken a kapott pénz vásárlóértéke.

A folyamatos lassú árcsökkenés elriasztja a vevőket. Nem érdemes most megvenni valamit, ha pár hónap múlva olcsóbban is megkaphatom azt. A hitelből vásárlóknak is rossz ez az időszak, mert a bankok is kevesebbre értékelik az ingatlan jövőbeli árát, kevesebb hitelt adnak, nagyobb havi törlesztő részlet mellett. Jelentősen  csökkenhet a kereslet, ami további árcsökkenéshez vezethet.

Minél később lesz a reális áron hirdetve az ingatlan, annál kevesebbet fog érni.

Ha bizonytalan az ingatlana árában, akkor kérje szakértő kollégáink díjmentes segítségét.