Telefon: 36-1-215-1490 36-30-718-3820
Irodánk: 1093 Budapest, Bakáts utca 1

Ingatlanbecslés

MENNYIT ÉR AZ INGATLANOM?
avagy honnan tudjuk, mikor adjuk túl olcsón és mikor túl drágán?

Mielőtt elkezdenénk árulni ingatlanunkat a legfontosabb teendő a kínálati ár meghatározása.Ha kevesebbet kérünk érte mint amennyit valójában ér, akkor feleslegesen mondunk  le olyan pénzről, amit megkaphattunk volna.  Ha viszont túl sokat kérünk, akkor nem lesznek még érdeklődők sem, akikből később potenciális vevő válhat.

Nincs rossz ingatlan, csak rossz ár

Soha nem az ingatlannal van a baj, mert minden ingatlan eladható (igen, az Ön ingatlana is),
csak meg kell találni a megfelelő árat. Sokan mondjak, hogy

"Sajnos a mi lakásunk rossz környéken van, nem keresik a vevők!" vagy "Kár, hogy a földszinten vettünk annak idején, és most nem kell senkinek".

Nem baj, ha földszinten van, vagy kevésbé kedvelt környéken, hiszen ott is keresnek valakik eladó lakásokat, Mivel az ingatlanon nem tudunk módosítani (például a földszintit felvinni a második emeletre és az északi tájolásút délnek fordítani) ezért csak és kizárólag az áron tudunk módosítani!

A 2008-as válság óta  jellemző, hogy a frissen piacra lépő eladók sokkal magasabb áron hirdetik meg lakásukat, mint amennyit valójában adnának érte az érdeklődők.
Milyen hibákat követünk el leggyakrabban az ár meghatározásánál?

Az egyik alapvető hiba, hogy a hajdani vételi árból az inflációval szorozva képeznek eladási árat. Szintén tipikus hiba a korábbi felújítások költségét hozzáadni az alapárhoz, mivel a több évvel ezelőtti felújítás csak a lakás forgalomképességét emeli. Kivételt csak a közelmúltban elvégzett, minőségi anyagokkal kivitelezett, teljes körű renoválás jelent.

Az eladók személyesen kötődnek lakásukhoz, és az érzelmek miatt 10-20 százalékkal szinte biztosan fölélövik az irányárat a reálisnak. Mint ahogy használt autónknál sem számítunk fel többlet költséget , mert nagy kirándulásokat tettünk vele, s hosszú utakat bírt ki alattunk. A szubjektív megítélés nem számít és nem is lehet erre alapozni.

A válság az  igényekre is nagy hatással volt, hiszen amit eddig hitelből vettek, azt ma készpénzre, aki eddig új építésűt keresett, az ma használtat, aki eddig 3 szobás lakást, az ma beéri két szobával, aki eddig nem alkudott, az most szemérmetlenül alkudozik. Az ingatlanügynök szerepe felértékelődött, hiszen egy ingatlanos sokszor családokat ment meg a végső tönkremeneteltől. Egy ingatlanos mára már a család „barátja”, hiszen az eladók rájöttek, hogy a jutalék fizetés fejében bizony komoly értéket kapnak, mert ma már „CSAK” a szakma krémje tud eladni ingatlanokat, azt is csak a legprofibb módszerek alkalmazásával .

Most számít csak igazán a piaci rálátás és az információ

Ki mondja meg, mennyit ér az Ön ingatlana? Ön? Vagy talán mi? Nem, A PIAC! A legjobb rálátása a piacra a kérdéses környéket alaposan ismerő közvetítőnek van, ellenben mondjuk pl. egy éppen megszorult, a hitele miatt ingatlanát sürgősen eladni szándékozó tulajdonossal szemben. Így a hirtelen változások közepette az eddigiekhez képest is felértékelődött a közvetítők szerepe. Korunk legnagyobb kincse az információ, ami szinte minden esetben kulcs a sikerhez. Ilyen információk futnak össze egy jó közvetítő kezében.

Hogyan tudjuk piaci ár felett eladni ingatlanunkat?

A válasz: Leginkább sehogy.

Elképzelhető, hogy külföldi személy megveszi meg ár felett, lehet még óriási szerencsénk is, bár a lottó ötös esélye meg így is nagyobb. Piaci ár felett eladott ingatlan csakis a szerencsének köszönhető.  De ez tényleg a lottó ötössel vetekszik.

Tehát mennyi az Ön lakásának reális piaci ára, amin 2-4 hónap alatt el lehet adni?

Most ingyenesen megtudhatja, ha kitölti a lenti űrlapot, vagy felhívja Békési Katalin ingatlan tanácsadót  06-30-718-38-20  telefonon. A szükséges adatok megadása, helyszíni felmérés után egy rövid elemzést adunk az Ön ingatlanának aktuális piaci áráról.

Lépjen velünk kapcsolatba

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező