Telefon: 36-1-215-1490 36-30-718-3820
Irodánk: 1093 Budapest, Bakáts utca 1
Ingatlan árváltozások -- 2020. október

Ingatlan árváltozások -- 2020. október

Kategória: Statisztika | 2020-10-22

Felfelé indultak a panelek,

tovább szenved a belváros

Az országos lakás-árindex enyhébb emelkedést mutat nominál értéken, míg reálértéken stagnálás tapasztalható. A panelek látványosabb, 7 indexpontos emelkedéssel zártak, míg a téglalakások minimális csökkenést hoztak országos szinten. A fővárosban a panelárindex az év eleji magasabb szintre zárt vissza, míg a téglalakások indexe alig változott.

A főváros tekintetében várakozás jellemzi a belvárosi ingatlanpiacot. A negyedévben értékesített ingatlanok adatai alapján, főleg a kedvezőbb árú, kisebb méretű ingatlanok cseréltek tulajdonost. Emiatt a négyzetméter árak az előző év ugyanezen időszakához képest 12%-kal csökkentek, miközben jelentősen nőtt az értékesítési idő és az alku mértéke is. A szeptemberben értékesített belvárosi ingatlanokat már év elején is hirdették a tulajdonosok, hiszen az értékesítési idő közel 200 napra növekedett átlagosan. Amely adatot alátámasztja, az a tény is, hogy a belváros népszerűsége az ingatlankeresők között tovább csökkent az előző hónapokhoz képest.

 

Image
Image

Az újépítésű lakások tekintetében nagyon várja a piac a kedvezményes lakásáfa részletszabályait, ami az elérhető kínálat szempontjából mindenképpen szükséges is lesz. Ebben a negyedévben már nem volt a fővárosban olyan kerület, ahol 7000 darab fölötti újépítésű ingatlan fejlesztése zajlott volna, viszont 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterárral öt kerületben is találkozhattak a vevők.

 

Image
Image

Budapesti panel otthonok esetében Budán 2%-os növekedés, Pesten 2%- os árcsökkenés történt a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest.         A négyzetméretárak a tégla otthonok esetében Budán stagnáltak, Pesten kicsit csökkentek, míg a Belvárosban 12%-kal estek vissza a tavaly ilyenkori adatokhoz viszonyítva.

A tégla otthonoknál 621-850, a panel otthonok esetében 504-599 ezer forintos átlagos négyzetméterárral érdemes számolni. Az alku mértéke mindenhol megnőtt, különösen a belvárosi téglalakások esetében, ahol a meghirdetett árhoz képest 12%-kal olcsóbban lehetett ingatlant venni. 

 

Értékesítési idő

Az egész országban tovább nőtt a lakások értékesítési ideje az előző év azonos időszakához képest. Egy panellakás sikeres értékesítéséhez minimum 3 hónap szükséges, míg tégla otthonok esetében 3,5-5 hónap, kivéve a belvárosban, ahol 198 napra nőtt az átlagos értékesítési idő.

 

Image

Forrás DH Barométer