Telefon: 36-1-215-1490 36-30-718-3820
Irodánk: 1093 Budapest, Bakáts utca 1
Egyre hosszabb időbe telik az ingatlanok értékesítése

Egyre hosszabb időbe telik az ingatlanok értékesítése

Kategória: Egyéb | 2018-06-05

Miközben az eladók egy jelentős része még mindig az ingatlanpiaci áremelkedés bűvöletében él, a folyamatokat valós időben érzékelő ingatlanközvetítők szerint mára lecsengett a trend.

A 2018-as év első felében az ingatlanpiacon körülnézve jóval kevésbé optimista kép fogad minket, mint egy-két évvel korábban. A szakértők szavaiból általában az derült ki, hogy a piac az árakat tekintve stagnálásba váltott: főleg csak a hirdetési árak kúsznak felfelé, a tényleges eladási árak már kevésbé. És miközben a kereslettel nincsenek gondok – fűtik többek között az egyelőre kedvező hitelek -, addig a kínálattal annál inkább. És nem csak az árak miatt, hanem mert egyre nehezebb jó, vagy akár még elfogadható minőségű ingatlant találni. Így persze megjelentek a “beragadt” lakások – írja közleményében a Balla Ingatlan.

Ingatlan eladás gyorsan

Van olyan ingatlan, aminek az ára még emelkedik

Az árakat tekintve Budapestre és az agglomeráció egy részére leginkább az jellemző, hogy az újépítésűek, adott esetben a panelek vagy egy-egy jobb adottságú, kisméretű téglaépítésű ára még emelkedik, a többi ingatlantípusé azonban nem.

Habár az árak már nem emelkednek tovább  az ingatlanosoknak azért fáj a feje, mert a tulajdonosok nagyon magasan tartják a hirdetési árakat, és azt gondolják, hogy ezeken az árakon el is fogják tudni adni lakásaikat. Akár 15-25 százalék is lehet a különbség a hirdetési árak és az ingatlan reális ára közt – vélekedett Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez az árazás azonban a gyakorlatban nem működik, és előbb-utóbb ezt a tulajdonosok is kénytelen belátni. Éppen ezért szakember már nem számít további áremelkedésre.

Gondok a kínálattal

De nem csak az a gond, hogy túl vannak árazva az ingatlanok, hanem az is, hogy szinte csak rossz minőségű, jelentős felújításra szoruló otthonok találhatók most már a piacon. Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint kevés most a jó eladó ingatlan, illetve ha ilyet kínálnak, akkor azt gyorsan el is viszik.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanígy látja a helyzetet, különösen ami a házakat illeti.

Ez szerinte azért probléma, mert egy felújítás a jelenlegi helyzetben – amikor magasak és tovább kúsznak felfelé az építőanyagárak, miközben a munkaerő is drága, ráadásul hiány is van belőle – nem egyszerű dolog. Nem véletlen, hogy a vevők most elsősorban a felújított, jó állapotú ingatlanokat keresik, és ezekért hajlandóak is megfizetni a magasabb árakat is, mert akkor elkerülhetik a felújítással járó gondokat.

Egyre hosszabb időbe telik az ingatlanok értékesítése

A másik probléma, hogy egyre hosszabb időre van szükség az értékesítéshez – hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője. A túlárazott ingatlanok sokszor “beragadnak” a piacon, és gyakran az sem segít, ha megpróbálnak a tulajdonosok árat csökkenteni.

A magas árak és a jelentős forgalom ellenére a vevők ugyanis alaposan tájékozódnak.

Ugyanezt érzékeli Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint az eladók sok esetben nem hiszik el, hogy nem fog elkelni az ingatlan az általuk elképzelt árért. Sokuknál a megfelelő motiváció is hiányzik, így elengedik azt a vevőt, aki megpróbál jelentősebb mértékben alkudni az irreális árból. Legfeljebb akkor hajlandók csökkenteni az áron, ha már hónapok óta nem talál vevőre a lakásuk.

 

Forrás: vg.hu

Ha segítségre van szükséged a tulajdoni lappal vagy ingatlan vétellel, eladással kapcsolatban, akkor keress minket, kattints ide