Telefon: 36-1-215-1490 36-30-718-3820
Irodánk: 1093 Budapest, Bakáts utca 1
Csökkenő adásvétel  szám és növekvő alku

Csökkenő adásvétel szám és növekvő alku

Kategória: Statisztika | 2022-12-08

2022 első felében több éves csúcsára ért a lakáspiac. Az év második felében és 2023-ban már jelentős gazdasági lassulásra számítunk. 2022 harmadik negyedévében már több jel is arra mutat, hogy a hazai lakáspiacon fordulat következett be, előretekintve pedig a bizonytalanná váló gazdasági kilátásokkal és az emelkedő lakáshitel-kamatokkal összhangban a hazai lakáspiac további lassulására számíthatunk.


Előzetes adatok alapján 2022 harmadik negyedévében várhatóan
jelentősen, 1,7 százalékra lassul a lakásárak reálértelemben vett éves növekedése. 2022 harmadik negyedévében jelentősen mérséklődött a kereslet a hazai lakáspiacon. A tranzakciók száma 22,6 százalékkal csökkent becslésünk szerint. A szakemberek a kereslet folyamatos csökkenésére számítanak, és várakozásaik szerint a mélypont 2023. február–március hónapokban jöhet el a lakáspiaci aktivitást tekintve.

Jelenleg egy szétnyíló lakáspiaci pálya rajzolódik ki, amiben a rossz energiahatékonyságú ingatlanokat csökkenő ár, a jó energiahatékonyságúakat az árak stagnálása vagy emelkedése, az újépítésű kínálatot pedig inkább további áremelkedés jellemzi.


A budapesti újlakáspiac a keresleti és a kínálati oldalon is szűkült. 2022 harmadik negyedévében a fővárosban a fejlesztés és értékesítés alatt álló új társasházi projekteken belül a még szabad kínálat éves összevetésben 36 százalékkal csökkent az első félév előrehozott vásárlásai okán. A budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 33 százalékkal emelkedett éves alapon. Előretekintve a piaci szereplők nem számítanak az új lakások esetén az árak csökkenésére, elsősorban az építési költségek elmúlt években tapasztalt jelentős emelkedése miatt.

Nőtt a tipikus alku nagysága és a hirdetés ideje alatt az irányárakat is jellemzően nagyobb mértékben csökkentik. Budapesten az első negyedévi 1,7 százalékról 2,1 százalékra nőtt a medián alku 2022 harmadik negyedévében, ami összességében a kínálathoz képest gyengülő keresletet jelzi

MEGÁLLT A BÉRLETI KÍNÁLAT SZŰKÜLÉSE, MÉRSÉKLŐDÖTT A LAKBÉREMELKEDÉS ÜTEME
A második negyedévben még szűkült, a harmadikban már nőtt a szabad albérletek kínálata. A kínálat korábban tapasztalt gyors ütemű szűkülését ez azonban még nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni, az előző év azonos időszakához képest továbbra  is 9 százalékos elmaradás figyelhető meg. Budapesten hasonló folyamatokat tapasztalhattunk, azonban a bérleti kínálat nyári bővülése itt elsősorban a külső és átmeneti kerületekre koncentrálódott. A negyedéves bővülés mellett ugyanakkor a pesti belső kerületek bérleti kínálata éves szinten 51 százalékkal, az egyéb kerületeké 28 százalékkal csökkent. A kiadó lakások iránti keresletben mindeközben továbbra sem mutatkozik visszaesés.Nullam tincidunt gravida erat, vel faucibus ligula luctus a. Nullam tincidunt gravida erat, vel faucibus ligula luctus a.