Telefon: 36-1-215-1490 36-30-718-3820
Irodánk: 1093 Budapest, Bakáts utca 1
A legfrissebb ingatlanpiaci információk

A legfrissebb ingatlanpiaci információk

Kategória: Statisztika | 2019-06-14

A nagyon erős évkezdet után a szezonalitásnak megfelelően alacsonyabb mozgás volt az ingatlan-piacon májusban, ám az ingatlanárak emelkedése ennek ellenére sem enyhült.  A fővárosban éves viszonylatban 21-28 százalék volt az átlagos áremelkedés, az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől függően. Egyedül a belvárosban mért a Duna House 10 százalék alatti növekedést.

A budapesti ingatlanvásárlóknál két markáns csoport figyelhető meg, országszerte ugyanis itt a legmagasabb a nagyon jó és a legrosszabb állapotú ingatlant vásárlók aránya is. Előbbiek ugyan többet költenek új otthonukra, ám nem kell megfelelő szakemberek után kutatniuk, időt és energiát szánni a munkálatokra. Utóbbiak csoportjába pedig azok tartoznak, akiknek a költségvetésükbe csak rosszabb állapotú ingatlan fér bele, vagy pedig olyan beruházók, akik könnyedén végeznek felújítást, majd egy jóval magasabb összegért piacra is dobják az adott lakást. Az érdeklődők „térképére” továbbra sem kerültek fel a külső kerületek, annak ellenére, hogy azokon a területeken még kedvezőbb áron lehet ingatlant vásárolni. Továbbra is a XIII. kerület a legfelkapottabb, Zuglót és a II. kerületet is sokan választanák új lakhelynek. A vidéki ingatlanpiac emelkedése még a fővárosinál is erősebb képet mutat.

Budapesten városszerte a 40-60 négyzetméteres ingatlanok voltak a legkelendőbbek. Budán az ingatlanok 25, Pesten 21 százalékát 800 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesítették, amely még a tavalyi évhez képest is jelentős növekedés. Míg tavaly az ingatlanok 46 százaléka 450 ezer forintos négyzetméterár alatt kelt el a pesti kerületekben, addig idén ez az arány már csak 19 százalék volt. Az eladási ár ennek következtében a négyzetmé-terárakhoz hasonlóan folyamatosan emelkedik.

A XIII., II. és a XIV. kerületekben keresték legtöbben leendő otthonukat május-ban, de kedvelt volt a VI., VII., VIII., XI. kerület is. A növekvő ingatlanárak ellenére sem keresik növekvő mértékben a legkülsőbb fővárosi területeket.

Forrás: Duna House Barométer